Monday, 21 November 2011

Resepi Apam Polkadot

Wokeyh~! arini nak share resepi lak....sebenarnye sajer jer nak try buat, at last alhamdulillah menjadi...So, saya sharekan resepinya utk korang lak...mane la tau nak try gak...hehe

 Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium )
  • 3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus
  • 150 ml susu segar@susu cair
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette
  • filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
  • pewarna
Cara-cara :
  1. masukkan semua bahan apam kedal mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang
  2. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
  3. masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
  4. picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
  5. letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
  6. picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
  7. last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak
 :: SELAMAT MENCUBA ::



Thursday, 17 November 2011

Am i boy or gurl?

Lame dah tak update blog, sejak 2 menjak bjinak² dlm bidang bisnes nih...Baru arini dpt update balik...Arini genap 31weeks, 2days baby dlm perot....haiiii....tak sabar nyer nak tgk baby ni keluar....hehe...jeng! jeng! jeng! ramai yg btanya baby nih boy or gurl....ekekeke....biar lah rahsia erk! last scan jumaat lepas...Alhamdulillah, perkembangan baby smakin baik....semakin mbesar dan smakin sihat....Apa² pun bg yg nak tau baby ni boy or gurl kene tggu dia lahir bln 1 2012 nanti erk...hehehe....