Monday, 21 November 2011

Resepi Apam Polkadot

Wokeyh~! arini nak share resepi lak....sebenarnye sajer jer nak try buat, at last alhamdulillah menjadi...So, saya sharekan resepinya utk korang lak...mane la tau nak try gak...hehe

 Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium )
  • 3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus
  • 150 ml susu segar@susu cair
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette
  • filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
  • pewarna
Cara-cara :
  1. masukkan semua bahan apam kedal mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang
  2. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
  3. masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
  4. picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
  5. letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
  6. picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
  7. last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak
 :: SELAMAT MENCUBA ::



Thursday, 17 November 2011

Am i boy or gurl?

Lame dah tak update blog, sejak 2 menjak bjinak² dlm bidang bisnes nih...Baru arini dpt update balik...Arini genap 31weeks, 2days baby dlm perot....haiiii....tak sabar nyer nak tgk baby ni keluar....hehe...jeng! jeng! jeng! ramai yg btanya baby nih boy or gurl....ekekeke....biar lah rahsia erk! last scan jumaat lepas...Alhamdulillah, perkembangan baby smakin baik....semakin mbesar dan smakin sihat....Apa² pun bg yg nak tau baby ni boy or gurl kene tggu dia lahir bln 1 2012 nanti erk...hehehe....



Saturday, 29 October 2011

Trace Mineral Water

TM-1 adalah natrium rendah dan seimbang mineral suplemen kesihatan. Mineral dan mineral yang dikesan adalah pemangkin bagi semua vitamin dan lain-lain nutrien badan anda menggunakan untuk membangunkan dan mengekalkan kesihatan yang baik. TM-1 menangkap keseimbangan sempurna dari orang-orang mineral. Menggunakan TM-1 setiap hari (bergaul dengan jus, makanan atau remineralise suci air) akan membantu menjalankan dan menjanakan seluruh sistem elektrik dalam badan anda.
  
Mengapa TM-1 bermanfaat? Datang dari Great Salt Lake, TM-1 mengandungi mineral dalam nisbah yang seimbang untuk memenuhi keperluan badan. Satu proses semulajadi, iaitu penyejatan solar, digunakan untuk menghapuskan natrium.

Testimonial : 1
Piqah pun amalkan set TM ni semasa pregnant dan dalam pantang baru2 ni... memang power...
ni piqah kongsikan cara pengambilan TM yang piqah amalkan.

1-3 bulan pertama, amalkan TM-1 30 titis sehari kalau tidak boleh ambil dengan air kosong, campurkan dalam jus atau air panas, boleh memberikan kita tenaga dan mengurangkan pening2 dan mual.

4-7 bulan ambil tm-1 bersama dengan TM-2 4 biji sehari. Masa ni kita perlukan lebih banyak tenaga dan juga mineral utk perkembangan baby yang sihat.

8 bulan ke atas, amalkan TM-1 dan TM-4 4 biji sehari. Ini utk menguatkan otot2 kita dan jangan lupa banyakkan berjalan pada masa ni insyaallah mudah bersalin.
Masa kita dah nak bersalin, minum 30 titis tm bersama setengah gelas air @ jus, insyaallah dalam 15-30 minit dah bersalin.

Alhamdulillah dengan amalam pengambilan TM di atas saya amat mudah bersalin sakit 30minit je dah bersalin dan tiada jahitan langsung. Baby pun kulit bersih, kulit kepala bersih dan tak kena jaundice (demam kuning).

Masa dalam pantang pun saya amalkan set TM dan langsung tak demam sepanjang tempoh berpantang. Hebatnya TM!!

Bagi Baby minum TM, sekarang baby piqah 1 bulan setengah dah kuat leher dia bila piqah berdirikan.... 





Thursday, 27 October 2011

Berapa Ramai Lelaki Yg Boleh Menjadi Imam?

Kalau perempuan tidak boleh memasak, dikutuk dan disuruh belajar. Kalau lelaki tak boleh jadi imam kita kata okay saja. Jangan diperbesarkan nanti mereka terasa hati.
“Apalah perempuan, tak pandai masak siapa nak kahwin dengan awak!”
Begitulah kata rakan sejawat lelaki pada seorang anak dara, juga rakan
sejawat kami. Maka jawaplah si gadis ayu itu yang dia tidak sempat belajar memasak sebab dari kecil tidak digalakkan keluarga sebaliknya di suruh menumpukan perhatian pada pelajaran saja. Sementelah tinggal di asrama, peluang pulang ke rumah terhad dan tidak sempat turun ke dapur membantu ibunya.
“Habis sekarang kenapa tidak belajar?” Tanya sang lelaki lagi dengan penuh semangat.
“Sedang belajarlah ni tetapi selain sibuk dengan kerjaya saya juga sibuk belajar agama, jadi belajar memasak tetap tidak diutamakan!” Begitu jawab si gadis yang membuatkan lelaki tadi menggeleng-geleng kepala. Baginya tidak sempurna seorang wanita jika tidak tahu memasak. Wanita sepatutnya buat begitu juga.
Syarat utama menjadi suami mesti boleh menjadi imam. Walau ada yang kata, jika itu syaratnya bermakna makin ramai wanita yang hidup bujang seumur hidup. Lelaki meletakkan kebolehan wanita di dapur sebagai perkara utama dan ungkapan hendak memikat suami, perlu pikat seleranya sering diguna pakai.
Tidak kiralah jika wanita itu berpelajaran atau berjawatan tinggi dan penyumbang utama kewangan dalam rumahtangganya. Sekarang bukan asing lagi gaji isteri lebih tinggi daripada suami. Namun kedudukan suami sebagai raja tidak pernah dilupa walau dia tidak mengambil inisiatif mempelajari ilmu menjadi imam. Ilmu bermain video game di komputer mereka rasa lebih perlu.
Kalau tidak tahu memasak disuruh belajar dan sesudah belajar perlu handal. Jika handal bukan setakat masak untuk keluarga sendiri, kalau boleh perlu boleh memasak untuk tiga pasukan bola. Begitulah standard yang telah ditetapkan. Bolehkah kita meletakkan undang-undang itu kepada lelaki juga. Kalau tidak pandai jadi imam, belajarlah. Mula-mula jadi imam kepada keluarga sendiri, sudah terror boleh mengimam satu taman perumahan juga.
“Sibuk suruh kita handal memasak, mereka tu bolehkah jadi imam?” Dengus teman wanita yang lain.Betul juga. Berapa kerat lelaki yang menjadikan sembahyang jemaah di rumah bersama anak isteri sebagai agenda utama, selain keperluan memenuhi pelbagai seleranya? Maka bertanyalah wanitakini kepada beberapa lelaki tentang kebolehan yang satu ini.
Ternyata ramai yang menjawap tidak confident menjadi imam sebab takut bacaan al-Fatihah tidak sempurna, salah tajwid atau pun dia merasakan isterinya lebih handal. Ada yang kata lebih elok dia dan isteri sembahyang sendiri-sendiri. Ada juga menjawab, rasa kelakar pula apabila dirinya yang rugged menjadi imam.
Isu ini sepatutnya kita beratkan sepertimana masyarakat memberatkan wanita perlu pandai memasak jika mahu bersuami. Lelaki juga harus boleh menjadi imam supaya kewibawaan mereka sebagai ketua keluarga tidak goyah atau menjadi mangsa queen control. Kalau tidak pandai, belajarlah sekarang. Jika wanita disuruh belajar, apa salahnya lelaki!

Petua Menghilang Jerawat

Petua 1 : Ambil sedikit asam jawa dan beberapa inci kunyit hidup . Tumbuk kunyit itu dan campurkan dengan asam jawa dan sedikit air . Setelah campuran itu sebati, sapu ratakan ke seluruh muka anda . Biarkan kira-kira 20 minit . Kemudian ketika anda mandi , basuhlah dengan bersih . Jika selalu diamalkan , muka anda akan sukar ditumbuhi jerawat dan kulit menjadi lebih halus .

Petua 2 : Campurkan air limau nipis dengan satu sudu minyak masak . Sebelum tidur , sapukan campuran tadi ke seluruh muka anda. Sekiranya anda merasa pedih , itu hanya sementara . Esoknya , ambil beberapa keping asam gelugur (asam keping) dan rendam dalam air panas . Setelah sejuk atau suam , basuhlah muka anda dengan air itu . Ambil asam dan gosokkan ke seluruh muka anda . Kuatkan gosokan anda pada tempat -tempat yang berparut. Bairkan beberapa minit , kemudian basuh dengan air biasa. InsyaAllah , muka anda akan menjadi licin dan bersih.

Petua 3 : Campur bedak sejuk dengan garam dan air asam jawa. Selawat pada Nabi 3 kali. Sapukan di muka dan di tempat jerawat. InsyaAllah, jerawat akan beransur hilang.

Petua 4 : Hilangkan jerawat dengan sebungkus daun teh (masih hijau). Didihkan kemudian lekatkan ke jerawat.

Petua 5 : Bersihkan muka. Kemudian cuci dengan air kelapa tua. Biarkan ia kering sendiri. Bilas dengan air bersih. Amalkan 3 kali seminggu.

Petua 6 : Sejukkan sedikit kanji nasi. Sapukan pada jerawat dan biarkan ia kering di muka. Cuci dengan air suam. Amalkan setiap hari sehingga jerawat berkurangan.

Petua 7 : Basuh muka dengan air basuhan beras. Setelah kering cuci dengan air bersih. Amalkan selalu.

Petua 8 : Campurkan putih telur (ayam lampung) bersama satu sudu tepung jagung dan minyak zaitun. Gaul rata dan kemudian sapukan ke seluruh muka. Biarkan sehingga kering dan kemudian bilas dengan air suam. Ia elok untuk kulit bermasalah dan boleh membantu mengatasi jerawat. Amalkan 2 kali seminggu.

Petua 9 : Sapukan sedikit larutan tepung kanji bercampur air di sekeliling jerawat yang timbul. InsyaAllah ia akan membantutkan pertumbuhan jerawat tanpa sebarang parut.

Wednesday, 26 October 2011

Menjauhi Rasa Marah & Cemburu

Berikut sedikit panduan untuk membantu kita menjauhi rasa marah dan cemburu, sekali gus mengekalkan keindahan hubungan bersama si dia:

1) Jangan sesekali memungkiri janji.

2) Sentiasa jujur kepada si dia kerana wanita atau lelaki memang benci apabila ditipu.

3) Beritahu si dia mengenai sesuatu perkara dengan tepat.

4) Jika si dia dalam keadaan bermasalah, sentiasa menggembirakannya.

5) Andai anda jujur, si dia akan setia kepada anda.

6) Jangan terlalu mengongkong dirinya kerana dia juga inginkan kebebasan.

Doa pendekat Jodoh

~✿..Apabila kamu PERCAYA pada hidup dan mati, KENAPA tidak pada JODOH yang tidak kunjung tiba lagi? dan ingatlah..segalanya adalah KETENTUAN Ilahi..✿~